Please upgrade your browser

For the best experience, you should upgrade your browser. Visit our accessibility page to view a list of supported browsers along with links to download the latest version.

Ruth Caroline Barske

MA work

The Beach House

The Beach House creates a temporary residence for the treatment of young women recovering from eating disorders.

In addition to counseling, the facility features two therapies: The first seeks to create unity with nature by experiencing time through the changes in tide, weather and seasons. The second is more innovative, caring for a dog in order to take on responsibility for another being & eventually for one’s own self. 

The site is located directly at the seaside in Margate and was originally used as the beach house for patients of the Royal Bathing Hospital.

The vacant structure with its dominant symmetrical architecture, the back wall protected by the cliffs and the view open towards the sea presents a great framework in which to develop the private, communal and public spaces for the residents.

By following the dominant linear grid of the existing frame, the layout becomes a well understood floor plan. To further enhance the south light and nature an interior hallway open to the sky extends along the entire back wall and is planted with deciduous trees. The private bedrooms facing the sea are transformable by the resident and/or the therapist. The open kitchen with inside and outside communal dining allows the residents to participate in planing and preparation of their meals.

The materials chosen for their texture and neutrality, such as felt, ash wood and chalk, create a canvas on which nature is able to create the tone and emotion for each space.

The Beach House should be a comfortable and active environment that fosters self-care and reflection.

Info

  • MA Degree

    School

    School of Architecture

    Programme

    MA Interior Design, 2016

  • "My buildings should have an emotional core  a space which, in itself, has an emotional nice feeling." – Peter Zumthor

    I have always been passionate about creating a moment within the architectural space. The feeling, the here and now is the most important thing to me. We spend so much time in spaces without anymore acknowledging their bad or good designs that I think it is important to bring these moments back to life. Throughout my years of study, I have become very fond of Swiss architecture. It designs a simple space, frames the landscape and brings it into the space and thereby creates a tension between inside and out, full of emotion.

  • Degrees

  • BFA in Interior Design, Parsons, The New School of Design, 2013
  • Experience

  • Intern, Pilati, Munich, Germany, 2011; Intern, KMS Blackbox, Munich, Germany, 2012; Designer, family apt. in private residence, Seefeld, Austria, 2013; Intern, Galli Rudolf Architekten, Zurich, Switzerland, 2014; Designer, Stanza I.D., London, 2015